Maag-darmklachten, vaginale schimmelinfecties, luieruitslag en spruw: allemaal klachten die kunnen worden veroorzaakt door de candida schimmel. Wist je dat deze schimmel als gist bij iedereen op de huid voorkomt? Zodra deze gist verandert in een schimmel, kan dit een candida infectie en bijkomende klachten veroorzaken.
Van gist naar schimmel
Candida is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans. Deze gist is bij iedereen aanwezig op de huid, in de darmen, in de geslachtsdelen en rondom de mond. Op het moment dat deze gist verandert in een schimmelvorm is er sprake van een candida infectie. Bekende vormen van een candida infectie zijn bijvoorbeeld luieruitslag bij baby´s en vaginale schimmelinfecties.
Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de gist schimmeldraden gaat vormen. Deze schimmeldraden dringen door in de huid of de slijmvliezen, waardoor je bij en candida infectie last krijgt van verschillende klachten.
Veelvoorkomende candida infecties
Vaginale schimmelinfectie
Wist je dat ongeveer 75% van de vrouwen minimaal eens in haar leven een vaginale candida infectie krijgt? Het is vaak niet duidelijk waar dit precies door wordt veroorzaakt. Wel komt het vaker voor bij zwangere vrouwen, vrouwen die antibiotica gebruiken en vrouwen met diabetes. Ook kan het wassen van de vagina met zeep een mogelijke veroorzaker van een candida infectie zijn. Dit kan de natuurlijke zuurgraad verstoren, waardoor de candida zich kan vermenigvuldigen. Een candida infectie aan de vagina kun je herkennen aan witte afscheiding, jeuk en libidoverlies.
Darminfectie
Er wordt gedacht dat Candida ook een infectie aan de darmen kan veroorzaken. Als de darmflora verstoord is, krijg de Candida gist de kans om zich te vermenigvuldigen. Dit kan diverse klachten veroorzaken, zoals een opgezette buik, winderigheid, zachte zurige ontlasting, vermoeidheid, jeuk en soms hoofdpijn.
Door de reguliere geneeskunde wordt een darminfectie met candida nog niet altijd erkend. Toch zijn er veel ervaringsverhalen te vinden van personen die last hadden van bovengenoemde klachten en verbetering zagen met een candida dieet.
Spruw
Een candida infectie die vooral bij baby’s voorkomt is een infectie aan de mond, ook wel spruw genoemd. Dit komt bij 4% van de pasgeborenen voor. Spruw bij volwassenen is zeldzaam. Het ontstaat vaak alleen bij volwassenen met een sterk verminderde weerstand, bijvoorbeeld als gevolg van chemotherapie. Ook kan het bij volwassenen worden veroorzaakt door een slecht passend kunstgebit, het inhaleren van medicijnen of antibioticagebruik.
Veel baby’s en volwassenen hebben geen last van spruw. Wel kunnen er soms witte plekken in de mond ontstaan die pijnlijk kunnen zijn.
Huidinfectie
Een andere veelvoorkomende infectie met candida is een infectie van de huid. Dit ontstaat vaak in de plooien van de huid, omdat het daar warm en vochtig is. Dat is voor candida het ideale klimaat om zich te vermenigvuldigen. Het komt daarom vaker voor bij personen met overgewicht. Ook baby’s krijgen hier vaak last van. Dit is beter bekend als luieruitslag.
Het belangrijkste symptoom van een huidinfectie met candida is een rode en vochtige huid. Vaak ontstaan er ook kleine blaasjes die met vocht zijn gevuld.
Waarom een candida dieet?
Candida wordt meestal behandeld met anti schimmel medicijnen. Daarnaast kan het ook helpen om je voedingspatroon aan te passen. Met de juiste voeding kun je candida bestrijden en voorkomen dat je nog eens een candida infectie krijgt. Het oorspronkelijke candida dieet is vrij streng, maar duurt ook maar vier weken. Daarna voeg je langzaamaan weer voedingsmiddelen toe aan je voedingspatroon.
Tijdens het dieet leer je verschillende gezonde eetgewoontes aan die je daarna kunt blijven aanhouden. Zo vermijd je bijvoorbeeld suikers tijdens het candida dieet, eet je meer groenten en kies je vaker voor prebiotische en prebiotische voedingsmiddelen. Als je dit na het dieet grotendeels blijft volhouden, is het risico op een nieuwe candida infectie veel kleiner. En een gezonder voedingspatroon is natuurlijk ook in het algemeen heel goed voor je gezondheid.