Als je een candida infectie hebt, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van de klachten afkomen. Je kunt een candida infectie behandelen met medicijnen, maar het is ook goed om eens naar je voeding te kijken en een candida dieet te volgen. Bepaalde voedingsmiddelen zouden de infectie namelijk kunnen verergeren, terwijl andere voedingsmiddelen dit juist kunnen tegengaan. Hoe zit dit nu precies en wat zou je moeten veranderen aan je voedingspatroon?
Suiker-inname verminderen
Een van de belangrijkste pijlers van het candida dieet is minder suiker eten. Of liever nog: suiker helemaal vermijden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat suiker infecties kan verergeren [1]. Ook is gebleken dat suiker de groei van gist kan bevorderen [2].
Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat het verminderen van je suiker-inname effect heeft op een candida infectie. De gist kan namelijk ook voedingsstoffen uit de slijmvliezen halen. Desondanks kan het nooit kwaad om bij een candida dieet minder suiker te eten. Dit draagt sowieso bij aan een goede gezondheid en een betere weerstand.
Als je wilt minderen met suiker, is het belangrijk om goed naar de ingrediënten van bewerkte producten te kijken. Vaak worden er verschillende namen gebruikt voor suiker, zoals dextrose en fructose. Weet ook dat lactose eveneens een vorm is van suiker. Dit zit in melk en melkproducten. Zuivel wordt daarom ook vaak afgeraden bij het candida dieet. Je kunt echter ook kiezen voor lactosevrije zuivel.
Darmflora versterken met pre- en probiotische voeding
Het versterken van je darmflora zou kunnen helpen bij alle verschillende soorten candida infecties. Met een goede darmflora heb je namelijk een betere weerstand. Je lichaam kan de schimmel dan beter bestrijden en de kans op een nieuwe candida infectie wordt kleiner. Het wordt daarom ook vaak aangeraden bij een candida dieet.
Bij een candida infectie in de darmen is het versterken van je darmflora extra effectief. De infectie is namelijk ontstaan door een verstoorde darmflora. Als je jouw darmflora met een candida dieet weer versterkt met goede bacteriën, krijgt de Candida minder ruimte.
Je kunt jouw darmflora versterken met pre- en probiotische voeding. Denk hierbij aan uien, knoflook, (lactosevrije) yoghurt en kefir.
Voedingspatroon met pure voeding
Bij het candida dieet is het aan te raden om zoveel mogelijk te kiezen voor pure voeding. Bijvoorbeeld: vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en zaden. Hier zitten geen toegevoegde suikers in en ook geen andere toevoegingen die niet goed voor je zijn. Ook krijg je zo veel goede voedingsstoffen binnen, wat ook voordelig is voor je herstel.
Streng candida dieet of leefstijlverandering?
Je kunt ervoor kiezen om een streng candida dieet te volgen. Hierbij moet je veel voedingsmiddelen vermijden. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit candida dieet werkt, maar er zijn wel positieve ervaringsverhalen. Als je ervoor kiest om een streng candida dieet te volgen, doe dit dan niet langer dan de voorgeschreven 4 weken. Daarna voeg je voedingsmiddelen weer langzaam toe. Probeer daarna ook gezond te blijven eten, dus minder suikers en bewerkte voeding en meer pre- en probiotische voeding. Dit zorgt voor een betere weerstand, waarmee je een nieuwe candida infectie kunt voorkomen.
Een andere optie is om te kiezen voor een leefstijlverandering in plaats van een streng candida dieet. Je vermindert je suikerinname, je kiest vaker voor pure voeding en je voegt pre- en probiotische voedingsmiddelen toe. Dit is minder streng en daardoor ook makkelijker vol te houden. Daarbij kun je dit nieuwe voedingspatroon altijd blijven volgen. Ook hierbij is niet bewezen dat het helpt tegen candida, maar het is sowieso goed voor je weerstand en je algehele gezondheid.
Je kunt het natuurlijk ook mixen. Zo kun je bijvoorbeeld voor 50% of voor 80% anti-candida gerechten eten. Daarnaast kun je gewone gerechten eten met minder suiker en meer pure voeding.
De candida dieet recepten op onze website voldoen aan alle eisen van het strenge candida dieet. Je kunt deze recepten bereiden als je het strenge candida dieet volgt of combineren met andere gezonde recepten met weinig suiker.
Bronnen:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8423091/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3430547/