Voeding voor je tanden

Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor je tanden?

Het gebit is een belangrijk onderdeel van je lichaam. Daarom is het zaak dat je te allen tijde goed voor je tanden moet zorgen. Zo kan ook het volgen van een dieet mogelijk invloed hebben op de gezondheid van je tanden, maar ook op je algehele gezondheid. Een niet gezondheid gebit heeft namelijk ook invloed op je fysieke en mentale gezondheid.  In deze blog vertellen we je hier meer over en welke voedingsmiddelen slecht zijn voor je tanden. Lees snel meer in onze blog!

Mentale gezondheid

Wist je dat een slecht gebit invloed kan hebben op je mentale gezondheid? Wanneer dit het geval is, zal je merken dat tanden en tandvlees er minder goed uit zullen zien. Naarmate dit erger wordt, kan dit uiteindelijk ook invloed hebben op je zelfvertrouwen. Dit kan ertoe leiden dat jij niet meer met mensen durft te praten, omdat zij dan je gebit zien. Mocht je op lange termijn hier niets aan doen, kan dit zelfs zorgen voor een slechte adem. Een slecht gebit heeft niet alleen impact op je mentale gezondheid, maar ook op je sociale contacten.

Fysieke gezondheid

Wanneer je een slecht gebit hebt, heeft dat vaak flinke gevolgen voor je fysieke gezondheid. Je kunt namelijk veel hinder ervaren tijdens het eten vanwege de pijn die je krijgt. Op lange termijn kunnen er zelfs infecties en ontstekingen ontstaan. Mocht dit het geval zijn is het zaak dat je hier zo snel mogelijk wat aan gaat doen. De infecties en ontstekingen kunnen namelijk uitbreiden waardoor het je algemene gezondheid kan beïnvloeden. 

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden

Naast het schoonhouden van je gebit speelt voeding een essentiële rol op de gezondheid van je tanden. Hieronder hebben we een aantal voedingsmiddelen op een rijtje gezet die je beter kunt vermijden:

  • Producten met te veel suiker, zoals sportdranken, snoepgoed en koeken.
  • Zure producten, zoals azijn, witte wijn en augurken. Wanneer je iets zuur hebt gegeten is het van belang dat de zuren zijn weggespoeld met water.
  • Te veel fruit. Het eten van fruit is gezond. Helaas bevat fruit ook zuren die je tanden kunnen aantasten. 

Heb jij ondanks deze tips last van een slecht gebit. Dan is het wellicht handig dat je een afspraak maakt bij een tandartspraktijk in Amsterdam-Zuid.