Gezonde kurkuma

Waarom kurkuma gezond voor je is

Kurkuma, ook wel curcuma, geelwortel of turmeric genoemd, wordt als een wondermiddel gebruikt. Deze spice, voornamelijk in de Indiase keuken gebruikt, heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Wetenschappers zijn het oneens over de hoeveelheid eiwitten die je dagelijks nodig hebt, of vlees gezond is ja of nee en wat fertilizers met je gezondheid doen. Maar over de gezondheidsvoordelen van kurkuma lijkt iedereen het eens te zijn. Waarom? Dat lees je hieronder.

kurkuma in potje met lepel

Bioactieve stoffen

Curcumine, een stofje in kurkuma, heeft een bioactieve werking. Het heeft een positief effect op de cellen en het weefsel. Daarbij wordt curcumine gezien als een antioxidant waarmee giftige stoffen zoals rook en uitlaatgassen bestreden worden. Het nadeel van kurkuma is dat het lichaam meer een klein gedeelte van de werkende stof curcumine kan opnemen. In combinatie met andere voedingsstoffen zoals piperine (zit in zwarte peper) wordt de opname met 5 procent verhoogt. Ook kun je een kurkuma supplement kopen, zowel in poedervorm als in water. Op deze manier wordt meer curcumine opgenomen omdat de concentratie in supplementen een stuk hoger ligt.

Natuurlijke ontstekingsremmer

Dagelijks gaat ons lichaam de strijd aan met slechte bacteriën om ontstekingen en nare ziektes te voorkomen. Op deze manier voorkomt het lichaam dat bacteriën en virussen het voor het zeggen krijgen. Ontstekingen liggen aan de grondslag van veel bekende ziektes zoals Alzheimer, hart- en vaatziekten, kanker en metabolische syndromen. Curcumine bevat bepaalde bacteriën die een positieve werking hebben bij de bestrijding van vreemde bacteriën of virussen. Daarbij helpt curcumine met de opname van antioxidanten. Vitamine C is bijvoorbeeld een antioxidant. Neem je een limoen juice met kurkuma, dan wordt de vitamine C beter opgenomen. Hierdoor kan je immuunsysteem beter functioneren.

oude man met balletje

Helpt kanker bestrijden

Uit onderzoek is gebleken dat kurkuma een positieve werking heeft op de strijd tegen kanker. Bij mensen op leeftijd is de kans groot dat ze ergens kankercellen hebben. Het lichaam gaat het gevecht met deze cellen aan, waarbij kurkuma een belangrijke rol kan gaan spelen. Het heeft effect op de groei, ontwikkeling en verspreiding van kankercellen. Uit studie is gebleken dat een dagelijkse dosering voor een maand lang de kans op kanker met 40% verlaagde.

Indien je geen kurkuma supplementen wilt nemen, dan kun je kurkuma gebruiken tijdens het koken. Deze spice is erg geschikt voor Indiase curry’s. Ook kun je deze spice gebruiken bij het roosteren van groenten. Drink je een kop thee in de avond, gooi er dan wat verse turmeric bij in. Het voordeel hiervan is dat je de kurkuma via water inneemt, waardoor de belangrijke stof curcumine direct opgenomen kan worden.