Complexe koolhydraten

Gezonde koolhydraten zorgen voor minder trek

Iedereen wil graag gezond leven. Immers, wanneer je een gezond lichaam hebt, voel je je mentaal fitter en kun je dus beter functioneren. Koolhydraten spelen een belangrijke rol in onze voeding. Of je nu wilt afvallen, op gewicht wilt blijven of gewoon beter in je vel wilt zitten, de soorten hiervan in de producten die we in onze mond steken zijn hierbij heel belangrijk. Want er zijn verschillende soorten koolhydraten die voor ons belangrijk zijn en allemaal een verschillend effect hebben.

Overbelast systeem
We krijgen teveel suiker binnen. Deze krijgen we vaak binnen door koolhydraatrijke producten die we de hele dag door eten. Tarwe is zo’n product. Het zit in brood, pasta, koekjes en het wordt verwerkt in heel veel producten die we in pakjes, zakjes en potjes kopen. Maar ook geraffineerde suiker is zeer koolhydraatrijk. Dit zit in heel veel producten die in de schappen liggen en we worden er niet alleen dik van, maar ons hele systeem raakt erdoor van slag. Hierdoor ontstaan ziektes zoals diabetes.

Seintje naar je hersenen
Wanneer suikers sneller afgebroken worden in je lichaam, krijg je een hogere suikerspiegel. Hierdoor krijgen je hersenen een seintje dat je insuline aan moet maken, want teveel suiker in je vaten is erg ongezond. De insuline breekt de suiker snel af. Alleen wanneer dit vaak of snel gebeurt, zakt je suikerspiegel weer snel. Dat geeft een hongergevoel omdat je hersenen denken dat je weer suiker nodig hebt. Zo ga je dus opnieuw iets met suiker eten. Zo gaat dat de hele dag door. Complexe koolhydraten worden geleidelijker afgebroken in je lichaam, zodat je ook niet zo snel honger krijgt.

Complexe koolhydraten
Het is veel gezonder om producten te gebruiken met complexe koolhydraatstructuur. Deze zit vooral in groente. Veel mensen krijgen echter onvoldoende groente binnen. Dan kan het goed zijn om hier supplementen voor te gebruiken. Maar iedereen heeft weer een individuele behoefte aan de suikers die zijn lichaam nodig heeft. Zo heeft het lichaam van een sporter meer behoefte aan wat snellere suikers dan iemand die weinig beweging heeft. Dan heb je vaak wat supplementen nodig om de boel in evenwicht te houden.

Wilt u koolhydraten producten kopen?